Bericht gepubliceerd op 26/11/2021 - 00:00

Nieuwe noodsteun voor getroffen bedrijven

Het kabinet trekt nog eens 2,2 miljard euro uit voor ondernemers die worden getroffen door de  coronamaatregelen. Gedupeerde bedrijven kunnen weer loonsubsidie aanvragen voor hun personeel en ze krijgen een hogere tegemoetkoming voor hun vaste lasten.

Dat maakte het kabinet vrijdagavond bekend. De uitbreiding van het steunpakket komt bovenop de coronasteun die het kabinet op 16 november 2021 al aankondigde. Het belangrijkste onderdeel uit het steunpakket is de terugkeer van de loonsubsidieregeling NOW. Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben door de coronamaatregelen, kunnen voor de maanden november en december subsidie aanvragen om personeel door te betalen en medewerkers te behouden. De alweer vijfde NOW-regeling vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

Daarnaast verhoogt het kabinet de al bestaande regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Het subsidiebedrag kan oplopen tot 550 duizend euro voor de meeste mkb-bedrijven en 600 duizend voor niet mkb-bedrijven.

Tot slot wordt het belastinguitstel voor ondernemers verlengd tot eind dit jaar. Ondernemers die nooit eerder om uitstel hebben gevraagd of alle schulden al hebben afgelost, kunnen dit alsnog aanvragen. De kwartaalaangiftes over eind 2021 die normaliter in januari 2022 worden betaald vallen ook onder het uitstel. 

Voor bedrijven in de culturele sector, zoals theaters, komt een aparte regeling. Het kabinet zet 68 miljoen euro apart om hen te ondersteunen tot het eind van het jaar.

Bron: De Standaard